School of Architecture, Seoul National University

Back to list

School of Architecture, Seoul National University

서울대 건축대학

Research Scape
건축대학 대지의 총체성을 확보하는 개념으로 ‘랜드스케이프 포디움’을 적용한다. 대지의 모든 방향에서의 접근과 연결이 이루어지는 대지의 연속성을 구현한다. 현재의 실험동을 제거하고 본래 관악이 가지고 있던 자연을 재현해내는 설정이라 볼 수 있다. 또한 하부의 실험 및 주차장의 영역과 상부 선형의 연구매스 사이를 관통하는 환경적인 코드이기도 하다. 자연적인 코드로 구성된 이 공간은 공대에서 요구되는 공용 기능인 체력단련, 휴식, 매점, 로비 등의 공간과 연계되며 열려진 대지를 구성하게 된다. 랜드스케이프 포디움은 단일한 레벨의 구조가 아니라 경사지를 따라서 구성되는 기단형의 스킨을 구성하여 입체적인 자연을 구성한다. 연구를 위한 공간은 환경적인 코드에 의해서 달성되는 합리성을 기초로 한다. 랜드스케이프 포디움 위에 연구를 위한 네 개의 선형매스를 구성한다. 환겅적인 극대성을 성취하기 위해서 ‘중정’과 ‘선형외부공간’이 결합된 외부공간을 구성할 수 있는‘변형된 선형연구매스’를 제안한다. 최대한의 외부 스킨면적과 내부의 편복도 시스템은 일반적인 환경 코드인 자연체광, 환기, 통풍, 시각적 조망을 만족시킨다.

랜드스케이프 포디움의 자연적인 코드의 입체적인 연장으로‘환경적 선형 이벤트 중정’을 구성한다. 변형된 선형연구매스와 긴결하게 연관된 외부공간으로 중정과 선형외부공간이 결합된 외부공간이다. 휴식과 산책을 바탕으로 다양한 이벤트를 만들어 내는 외부 공간을 구성한다. 첨단정보와 지식을 교류하는 정보적인 휴식공간을 제안하는 ‘미디어가든, 체력단련, 매점 등과 연계된 정신적,육체적 휴식을 극대화하는 ’놀이가든‘, 감성적이며 문화적인 성격의 다목적 옥외 전시공간인 ’갤러리 가든‘을 구성한다. 선형연구공간을 연결하는 동선시스템으로서 다목적 이벤트 교류공간을 제안한다. 교묘하게 숨어있는 프로그램의 일부인 건축적 가능성의 시스템이라고 할 수 있다. 전체를 연결하는 동선시스템이면서 전시, 공연, 휴식 그룹미팅, 세미나 등의 대학 프로그램을 무한하게 가능케 하는 ’다목적 미디어 복도‘의 개념이 된다. 다양한 물리적 장치를 연결하는 미디어 교류 박스가 된다.

건축

장윤규, 정림건축(문진호, 백문기), 까치건축(한상욱)

장소

서울시 관악구 신림동

대지면적

3,889.012 m²

건축면적

4,398.54 m²

연면적

26,439.53 m²

구조

철근콘크리트조

School of Architecture, Seoul National University

Research Scape
We adopt 'Landscape Podium' as a concept which procures whole property of architectural school at Seoul University. Nature connection is materialized accessing and connecting to the site from all direction. Existing experiment building was removed and nature which Gwanak originally has is revived. Also it is environmental code penetrating lower part for experiment and car park and upper linear mass for studying. This code consisting natural code links to required program from engineering school such as resting, cafeteria, lobby and physical fitness composes the open site.
Landscape podium is not a single level structure. It composed stereo bate shape skin along the sloping site so that create 3 dimensional nature. Space for studying is base on rationality achieving environmental code. Above the landscape podium, 4 linear masses for studying are set. To achieve natural maximization, we suggest outdoor space combined with courtyard and linear exterior space. It comprises outdoor space with transformed linear studying mass. Maximum outdoor skin area and one-side-aisle system inside of the building fulfill general environmental code like natural light, ventilation and view. Linear mass makes systemic studying space based upon flexibility and changeability as premise.

This complex stands on an inclined site, linking the separate spaces through the landscape podium (the plaza) that lies along the length of the terrain. The masses of the four buildings as if floating over the pilotis are integrated actually by the underlying landscape podium. The event courtyards actively linked with the interior spaces are dispersed here and there for rest and chat, supporting and enriching the everyday activities of the students. New spaces with multiple purposes will be created by the students including the Media Garden for intellectual exchange, the Play Garden for maximizing the recess experiences in connection with the school store and the Gallery Garden for cultural experiences. In close connection with the spacious hallway which will host exhibitions and presentations by the students, these gardens propose a new type of public spaces. The design proposes a public place where diverse campus activities- exhibitions, performances, recesses, group other to encourage each other''s growth.

Architects

Jang Yoon Gyoo, Junglim Architects(Mun Jin Ho, Baek Mun Ki) Kkachi Architects(Han Sang Uk)

Location

Sillim-dong, Gwanak-gu, Seoul, Korea

Site Area

3,889.012 m²

Building Area

4,398.54 m²

Total Floor Area

26,439.53 m²

Structure

RC Structure