Gwangju Design Center

Back to list

Gwangju Design Center

광주디자인센터
턴키 당선작

일반적으로 대형복합시설은 감각적인 디자인 이외의 것들이 요구된다. 전체 시스템을 다루어야 하고 구조적이거나 기술적인 부분의 해결이 우선한다. 광주디자인센터는 디자인 교육 및 지원기능, 관련업무시설 그리고 전시와 홍보관까지 겸비한, 디자인 인프라를 A부터 Z까지 총망라한 건물이다. 때문에 각각의 프로그램이 상충되지 않고 맞물려 나가는 시스템이 필요하다. 외부에서 보았을 때 서로 다른 모양과 재료의 박스를 쌓아올리거나 끼워 넣은 것 같은 형태응 이와 같은 다양한 프로그램을 매스화하여 입면에 적용한 것이다. 전체를 한꺼번에 다루기 보다는 프로그램에 따라 공간을 나누고 각각을 디자인하여 이것을 조립하는 방식을 통해 형태의 단조로움을 피하고 공간은 풍성해진다. 이때 중요한 것은 각각 요소를 접합하는 공간적,형태적 매커니즘이 무엇인가 하는 점이다.

인터랙티브 박스
인터랙티브 맵을 공간화하는 작업을 제안한다. 기본적으로 제시된 디자인센터의 프로그램을 선형으로 적층하고 이것을 서로 연결하는 시스템을 구성한다. 문화, 자연, 정보, 디자인 등이 광주라는 도시와 연결될 수 있도록 프로그램을 재구성하는 디자인네트워크의 중심에 디자인센터가 놓인다. 이곳은 문화적 네트워크와 자연적 네트워크를 만드는 교류의 장으로 역할을 수행한다. 총체적인 랜드스케이프 개념을 도입, 평평한 대지에 입체적인 인공대지를 조성하여 건물 내외부 공간이 하나로 연결되는 랜드스케이프 포디움을 제안한다. 대지의 입체적 연장인 랜드스케이프 포디움은 디자인센터의 주기능인 전시공간과 로비공간을 여러 다른 프로그램과 레벨로 재구성하는 새로운 대지가 된다. 이는 평지인 계획대지의 풍경을 입체적으로 구성하기 위하여 대지적인 장치로서 의미가 있다. 외부공간인 광장과 내부공간인 전시를 포함한 공공적 성격의 공간이 분리되지 않고 연속적이고 입체적인 데크로서의 랜드스케이프 포디움을 구성하게 된다.

내부의 프로그램이 즉각적으로 입면화하는 개념으로 프로그램 스킨을 제안한다. 내부 프로그램을 외부 스킨에 반영하여 공간 기능에 따라 재료를 분리하여 적용하는 개념을 도입한다. 프로그램에 따라 서로 다른 재료와 물성을 가지고 대지전체의 조경 개념에도 적용하여 프로그램적 조경이 되도록 구성한다. 또한 선형의 조경 요소들에 각기 다른 프로그램을 제공하는 프로그램 필드의 개념을 적용한다.

건축

장윤규, 한남수(토문건축), 오금열(유탑건축)

장소

광주시 북구 오룡동

대지면적

33,056.9 m²

건축면적

3,216.77 m²

연면적

17,242.22 m²

구조

철골, 철근콘크리트조

Gwangju Design Center
Turn-key, 1st Prize

The large complex facilities is demanded the thing other than sensuous design generally. It must treat total system with the solution of structural things and technical part. Design center of Gwanju is the A to Z of design infrastructure combined design education, support faculty, related facilities, exhibition, and public relation office. On this account there needs goes in gear system with each program doesn't conflict. when seeing from outside, the form which stack up or insert with boxes of different shape and materials to apply various program. The space is abundanted and escape from monotony through division, constructing and design of space. At this time, important thing is what is the mechanism in the space and form with uniting elements.

Intractive box
We propose to make space using interactive map. Program of the design center which is presented basically in laminate fan shape and composes the system which connects this with each other. Design center is put on the center of the design network which recomposes a program. culture, nature, information, design, etc., It could be connected with the city. This place accompishes a role with the place of the flow which makes the culture network and the natural network. We propose the landscape podium is connected inside and outside with artificial site creating on the flat three-dimensional site. The landscape podium which is a three-dimensional continuation of the site recomposes of a program and the level which exhibit space and a lobby space of the design center becomes new site. There is meaning to commpose the view of the flat three-dimensional site as the land system. The space of the public character which includes outside sqare and exhibition space is not separated as well as composed landscape podium for continous or three-dimensional deck place. We proposes program skin with the concept which the program inside does make facade immediately.

Outside skin replects inside programs. It applies the concept with separates materials by order of space function. It composes with following program and each other different material and physical properties even in landscape design. Also it applies the concept of the program field which provides a different program in landscape design in fan shape.

Architects

Jang Yoon Gyoo, Han Nam Soo(Tomoon Engineering Architects), Oh Kuem Ryul(UTEA)

Location

Oryong-dong, Buk-gu, Gwangju, Jeonnam

Site Area

33,056.9 m²

Building Area

3,216.77 m²

Total Floor Area

17,242.22 m²

Structure

Steel Frame, RC Structure