Campus Complex at University of Seoul

Back to list

Campus Complex at University of Seoul

서울시립대 캠퍼스 컴플렉스

Landscape Compound
캠퍼스를 구성하는 다양한 프로그램 및 연구, 교육, 생활 등의 거대한 네트워크를 구성하는 필요가 요구된다. 캠퍼스네트워크는 학교시설과 주변 사회적 요청과 대응하는 공공성의 공간을 제공하는 하나의 틀이다. 관계들을 적극적으로 맺어주기 위한 하나의 설정으로 '캠퍼스네트워크로서의 광장 Landscape Plaza as Public Space'을 제안한다. 주어진 대지전체를 공공성의 광장(Plaza as Public Space)으로 해석한다. 진입동선과 영농관 쪽으로 열려진 다목적 기능의 광장을 배려하여 시립대 학생들의 활동과 지역주민들의 이벤트를 수용하는 유니버설디자인(Universal Design)의 개념을 적용한다. 대지를 관통하는 랜드스케이프의 광장을 기점으로 선형에 매스에는 법학관과 종합강의 동의 연구 강의 기능을 할애하고 광장하부에는 체육시설을 주기능으로 할애하여 기능간의 분리와 함께 환경적인 랜드스케이프를 제공한다. 공공성의 광장은 '이벤트광장', '랜드스케이프 포디움', '에코복도', '에코벨리' 등의 개념에 의해서 구체화된다.

이벤트 무대로서의 광장(Event Stage)_캠퍼스 모포로지를 통해서 설정된 공공성의 광장은 다양한 이벤트를 수용하는 열려진 무대와 같은 공간으로 제안하였다. 단순한 평면적인 광장이 아니라 건물의 입면과 바닥을 통합하는 입체적인 광장으로서의 무대를 제안한다. 체육관 상부에 위치한 넓은 데크 광장과 그 앞에 위치한 종합강의동의 넓은 유리 파사드를 커다란 무대라고 설정하였다. 데크 광장은 서로 다른 프로그램을 이용하는 사람들이 물리적으로 만날 수 있는 유일한 수평적인 무대 공간이며 넓은 유리면은 서로의 행위를 시선으로 확인할 수 있는 수직적인 무대 공간이다. 개인의 행위는 매우 사적이지만 그 행위들을 시각적으로 공유함으로서 각자 무대위의 주인공이 된다.

랜드스케이프 포디움(Landscape Podium)_대지의 연속으로서의 광장을 구성한다. 대지의 모든 방향으로 연결되는 랜드스케이프 포디움을 제안한다. 수직적인 동선의 연결과 이벤트를 수용하는 적절한 경사의 캠퍼스광장을 구성한다. 자연, 빛, 자연소재바닥, 물, 등의 자연환경을 제공하는 거대한 휴게공간이 된다. 종합강의동과 결합된 종합체육관상부의 대지형상의 포디움은 다수의 학생들(최대 1500명이상)이 동시에 사용하는 공공성의 광장과 휴게공간으로 변용되어 동선의 흐름을 분산하고 캠퍼스내의 새로운 중심광장으로 활용된다. 포디움과 아트리움은 상호간에 풍경과 볼거리를 제공하며 이를 통해 일상을 이벤트와 사건들로 만들어 내는 풍경의 틀이 된다.

에코 복도(Eco Corridor)_환경적 수직동선 연결 시스템 _ 전체 동선을 효율적 연결과 환경적인 휴식공간을 동시에 제공하는 에코복도를 구성한다. 랜드스케이프 포디움과 적극적으로 결합된 수직동선의 시스템이며 종합강의동 전면의 환경적인 아트리움(Eco Atrium) 역할을 한다. 환경적인 수직동선 시스템 안에서 학생들은 교육 연구를 위한 휴식과 이벤트를 즐긴다.

건축

장윤규, 신창훈, 김우일

디자이너

정원진, 박미진, 김우영, 김윤수, 김성민, 김동찬, 이호선

장소

서울특별시 동대문구 서울시립대로 163

대지면적

270,600 m²

건축면적

6,071.49 m²

연면적

18,763.9 m²

구조

철근콘크리트 및 철골구조

Campus Complex at University of Seoul

Compound Body of Landscape
The campus is composed of a great network of various programs, investigation, education, life, etc. The campus network (Landscape Plaza) is one frame that provides the space for a school facility and circumferential social event, as well as public space. A given full site analyzes the Plaza as Public Space, with a plaza of multi-purpose skill toward the entrance-moving line and Youngnong-hall can be accepted as an idea of Universal Design for the activity of university students and the event of local residents. From the landscape plaza across the site, linear mass spare part of space to lecture and research. Then the lower part of the plaza provide space for gymnasium with eco landscape. The Plaza as Public Space is actualized with 'Event Plaza', 'Landscape Podium', 'Eco Corridor', 'Eco Valley', and so on.

Event Stage - Square as a event stage_The Plaza as Public Space through Campus topology which is set accommodates the event which is various with the stage which comes to be opened proposed in same space. We suggest a three-dimensional plaza with unification of building elevation and floor, not a simple flat plaza. The wide deck open space would be located on gymnasium top and main lecture hall with the stage, which is wide glass facade wh located before that is set as the huge stage. The deck plaza is only an place of horizontal stage can be meet the people using other program each other and vertical stage can be see an act each other through the wide glass. A personal act is very private, but they are a hero or heroine as holding a vision each other in common.

Landscape Podium_We composed the plaza as a continuity of site. So we suggest a Landscape Podium connected with all direction. We composes campus plaza which is appropriate slope to connect vertical moving line and accommodate event. The landscape podium becomes huge rest area which to offer nature, light, natural materials of flooring, water and so on. The upside podium which shape similar with site will disperse moving line and use for new main square of many students (over 1500 students) by acculturation of plaza and rest space. The podium and Atrium provide the scenery and sight through this we can get scenery frame which can make event from ordinary.

Eco Corridor - Eco vertical flow Connection system_We compose the eco-corridor which to offer at once efficient connection of whole moving line and eco rest area. The eco corridor is a system of vertical- moving line that be combined with landscape podium. Also it can be an environmental eco atrium of main lecture hall. Students can enjoy events and take a rest for studying within the environmental vertical-moving line system.

Architects

Jang Yoon Gyoo, Shin Chang Hoon, Kim Woo Il(Studio Cooparch)

Designer

Jung Won Jin, Park Mi Jin, Kim Woo Young, Kim Yoon Soo,
Kim Sung Min, Kim Dong Chan, Lee Ho Sun

Location

163 Seoul University-ro, Dongdaemun-gu, Seoul, Korea

Site Area

270,600 m²

Building Area

6,071.49 m²

Total Floor Area

18,763.9 m²

Structure

RC, Steel structure