Jeongok Prehistory Museum

Back to list

Jeongok Prehistory Museum

전곡리선사박물관

Interactive Topography
지형은 자연의 현상을 대변하는 결과물인 동시에 시간의 흐름에 반응하는 생물체이다. 전곡리에서 지형은 건축의 대상지이면서 선사박물관을 구축하는 프로그램적 요소이며, 형태적 모티브가 된다. 표피적으로 지형은 자연시간의 축척된 현상으로 설명될 수 있다. 그러나 여기선 지형을 인간 문명활동과 인류의 역사적 현상을 담는 본질적 요소로서 설정하려한다. 지형을 통하여 고대의 시간과 현재의 시간, 미래의 시간을 연결하는 인류문화의 유동적이며, 진화하는 인류에 필요한 여러 프로그램을 구체적으로 정의한다.

지형은 야외전시장, 선사체험장, 조경공간, 이벤트전시장, 현무암 단층전시대, 한탄강전망대 등으로 진화된다. 개별적인 지형의 진화는 '시간의 복도'라는 네트워크 프로그램을 통하여 선사박물관 구축의 기본구조 역활을 할 것이다. 이는 단순한 선사시대의 역사적 박물관을 넘어서 현 인류의 다양성과 무수히 다변화되는 요구 속에서 반응하는 진화하는 생명체로서 열린 선사박물관이 될 것이다. 1) 현재, 고정된 지형, 정지된시간 2) 선사박물관 한정하기 3) 지형속에 시간의 복도 끼워넣기 4) 시간의복도 세분화하여 관계하기 5) 지형의 공간과 시간의 복도의 연결을 통한 진화하기 시간의 복도를 걷다(Time Corridor) _ 인류의 시간여행은 기본적인 선사박물관의 프로그램에 고고학, 지질학, 인류학, 생물학적 다양한 프로그램의 제안을 통하여 더욱 풍부한 인류의 문화와 자연을 담을 것을 제안한다. 전곡리선사 유적지를 연결하는 중심점에 새로운 문화적 네트워크 장치를 구성한다. 문화적 네트워크 패스는 주변의 기능과 대지적 콘텍스트를 연결하는 하나의 장치로 작용한다. 네트워크를 이루는 선형의 패스의 삽입을 통하여 기존의 대지와 변형된 지형코드에 연결되어 시간여행의 매체가 될 것이다.

시간의 문(Time Gate) _'자연과 사람의 만남, 선사와 현대, 미래의 만남', 시간여행의 상징적 역활로써의 추상적인 경험의 문을 제안 한다. 건축물내부를 통하지 않고 자연스럽게 선사유적발굴지로 접근 할 수 있는 패스는 현무암 지층대의 지질학적 절벽사이를 통하여 발굴의 선사유적지로 접근할 것을 제안함으로 기능적 연결 뿐 아니라 현무암 절벽전시 기능, 지형의 보존, 상징적 문, 등 복합체적인 시간의 문을 제안한다.

지형 프로그램(Topography Program)_지형의 변화는 박물관의 내외부적 프로그램과 결합하여 새로운 형식의 프로그램을 생성한다. 기존의 자연 지형은 박물관의 전시공간과 시간의 복도에 의해 공간적, 형태적으로 변형되며, 다양한 방식으로 지형의 변역은 시작될 것이다. 다양하게 진화된 지형의 프로그램을 통하여 선사박물관은 단순한 내부공간으로 박물관이 아닌 내외부 프로그램이 유기적으로 조작되어있는 입체적이며 복합적인 전시박물관이 되길 제안한다.

현무암층 단면전시(Sectional Exhibition) _ 기존지형의 현무암층의 전략적인 전시계획은 지형 보여주기의 시각적 경험을 넘어 시각적경험의 세분화계획으로 분리 될 것이다. 다시 전시계획은 시각경험에서 경험의 전체적인 인식방법을 통하여 다채널적인 전시계획을 목적으로 한다.

건축

장윤규, 신창훈

디자이너

김우영, 김윤수, 김성민, 최혜진, 권우석, 정복주

장소

경기도 연천군 전곡읍 전곡리 528-1

Jeongok Prehistory Museum

Interactive Topography_The Transformation of Topography
We propose creating a museum program and space by trans-morphing the earth. The outcome would represent the evolution of nature while the body acts as the change of time. The natural topography of Jeongok-ri is a major element of the site as well as its formal motif and programmatic constituency. Through topography, programs can be defined and prescribed for our past, present, and future in conjunction with mankind’s fluid and ever evolving cultural landscape. The topography will evolved into the outdoor exhibit by establishing an area for a prehistoric experience, open space, event hall, a basalt precipice exhibition, Observatory over the Hantan river, etc. Through the Time Corridor, the evolution of each space will form a network and become a framework for the entire museum. Reaching beyond the idea of the museum, which focuses on prehistory, we hope to enervate the museum, creating a living, dynamic body that reacts and breathes with the thriving diversity of mankind and changing demands.

Time Gate between the Crack of Topography_The site for the proposed gate is a gateway entering into the prehistoric excavation site. We propose a system in which visitors will walk through the cracks of the earth, thus providing a gateway for them to travel between the past and present. The gate symbolizes the experience and journey through time that leads to “The nature and man coming across, and for the encounter among prehistory, present, and future.” At the Time-gate, the approach to the excavation site is located in a crack within basalt layers, thereby acting as physical connection, as well as providing opportunities for the exhibit against its walls, conserving the existing topography while providing a symbolic gateway for the complexity of prehistoric experiences.

Interactive Program_Interactive Topography: Extuded Topography as a Compound Body
We propose creating an interactive topography and program in the compound’s body – a system that randomly assembles urban fabrics, landscapes, paths, open spaces, built structure, and programs through which new cultural courage can be generated.

Time Corridor
The prehistoric recorder 'Time Corridor', which is the essential element for the 'earth between its creation and distinction', will be the fundamental medium. At the juncture leading to the prehistoric excavation site of the Jeongok-ri, the new cultural network will be established to represent the new opportunities for mankind, culture and nature. Its pathways will be considered apparatuses connecting the existing functions and the site’s context. The insertion of linear paths throughout the network will establish the linkage between the existing land and the new topographical code, thereby becoming the medium for the journey through time.

Stage Mapping Event Landscape for Exterior Exhibition
We propose for the museum reach beyond the typical exhibition experience by establishing trans-programmatic elements between the exhibition spaces such as outdoor event halls and stages. Not only will this deform the topography in the physical dimension, but the museum will also become a cultural stage through the cohesion with a diverse array of required codes. These codes the archaeological code, historical code, cultural code, artistic code, etc., conjoin with the spatial code in order to generate a new series of multi-dimensional spaces.

Architects

Jang Yoon Gyoo, Shin Chang Hoon

Designer

Kim Woo Young, Kim Yoon Soo, Kim Sung Min, Choi Hye Jin, Kwon Woo Seok, Jung Bok Joo

Location

528-1 Jeongok-ri, Yeonchun-gun, Gyeonggi-do