Chungcheongnam-do Provincial Government Office

Back to list

Chungcheongnam-do Provincial Government Office

충청남도 도본청 및 의회청사
아이디어 공모전 최우수작

다층적 순환체
현대의 도청사는 권위적인 관공서의 역할에 그치는 것이 아니라, 수평적이고 민주적인 코드와 결합된 열려진 하나의 시스템으로 재정의 되어야 한다. 시민들은 자연스럽게 그 공간에서 만나고 다양한 이벤트와 흥미를 재생산해내는 역동적인 시스템이 되어야 한다. 충남도청 컴플랙스 프로젝트를 통해서, 하나의 루프가 아닌 '다층적 순환체 Multi-Layered Loop'의 개념을 대지에 결합하고자 하였다. 하나의 루프를 대지에서 흔들어 경계를 확장하고 소멸시키는 새로운 대지적 연결체를 구성한다. 멀티루프의 각각의 부분은 랜드스캐이프와 이벤트 프로그램, 건축적 기능, 주변과의 연관성에 의해서 다른 역할로 분류된다. 연속되는 프로그램 띠가 만드는 다층적 루프의 끊임없는 순환과 교차 속에서 건물 내외부의 경계는 사라진다. 루프는 다양한 코어를 연결하고 자연과 함께 랜드스캐이프도 되며 도시 안에서 랜드마크로 존재하기도 한다.

Multi-Core_다층적 루프의 틀속에서 차별화된 각각의 기능적 중심(도청사기능, 의회기능, 보건소기능, 경찰서기능)을 가지며 새로운 연결과 중심을 동시에 획득하는 청사건축공간의 새로운 패러다임을 제시한다.

Eco-Landscape_풍요로운 자연을 대지 내로 흡수하여 순환하는 친환경적인 생태공원과 같은 청사를 제안한다. 용봉산에서 부지를 통과하여 도심으로 연결되는 녹지축 형성하고, loop에 의해 특성화되는 개별 공간에 고유의 성격과 프로그램 부여한다.

Open-Landmark_자연과 도시가 만나는 행정타운을 상징적으로 풍경과 결합하는 열려진 랜드마크를 구현한다. 다양한 행사가 가능한 도민에게 열린 공간으로써 대강당 및 식당, 야외 카페테리아와 연계하여 내외부 공간의 가변적 사용이 가능한 열린 문화공간이 된다. Loop를 이용하여 지상에서 연결되는 입체적 동선체계로 다이내믹한 공간이동이 가능하다.

Working in Nature_충청남도를 관장하는 정보중심의 행정센터로서 수평적 동선연계에 따른 원활한 업무환경을 구현한다. 전면 조망권 확보와 일사조절 및 녹지 공간의 실내도입으로 친환경적인 쾌적한 업무환경을 제공한다.

건축

장윤규, 신창훈, 토문건축(최기철, 이수열)

디자이너

김성민, 고영동, 진정은

장소

충청남도 도청이전신도시(내포)

대지면적

231,406 m²

건축면적

29,397 m²

연면적

106,423 m²

구조

철골구조, 철근콘크리트

Chungcheongnam-do Provincial Government Office

Multi-layered Loop
In modern living, the role of the provinicial government office is not only a position of authority, but also a system that combine with democratic code in a horizontal relationship. People naturally meet in the space, which reproduces a variety of events and interests. Through the Chungcheongnam-do provincial government project, we tried to create a Multi-Layered Loop concept rather than a single roof.

We composed the new geographically linked body in order to expand and go beyond the
boundaries by changing the loof’s position. Thus, every part of the multi-roof takes on a different role according to the landscape, event program, architectural function and correlation with the environs. The boundaries of the building between the interior and exterior disappear in the circulation and intersection of the continual multiple-layers. The roof connects to a variety of cores, becoming a landscape with nature as well as a landmark in the city.

Multi-Core_We presented the new paradigm of a government office building that has its own functional multi-core (office, assembly, health, police,) and connections in the boundary of the Multi-layered loop.

Eco-Landscape_We proposed the government office building be an environmentally friendly eco-garden that integrates nature into the site, thereby creating a green axis from YongBong-Mountain pass through the site, connecting the center of the city while sharing the characteristics and programs of each space.

Open-Landmark_We wish to realize open-landmark connected with the symbolic government office town that bring together nature and the city. As an open space to civil society, it is possible to hold a variety events, becoming an open cultural space available for various uses connected with auditoriums, restaurants, and outdoor cafeterias. It is possible to move the loop dynamically as it is connected to the three-dimensional moving system.

Working in Nature_This project realized smooth office environment on the horizontal moving connection as the center of goverment offices to administer Chungchungnam-do.
It offers comfortable eco-office by providing a secure view, control of insolation, and the introduction of interior green spaces.

Architects

Jang Yoon Gyoo, Shin Chang Hoon, Tomoon Engineering Architects(Choi Ki Chul, Lee Soo Yeul)

Designer

Kim Sung Min, Go Young Dong, Jin Jung Eun

Location

New Administration Town(Naepo), Chungcheongnam-do

Site Area

231,406 m²

Building Area

29,397 m²

Total Floor Area

106,423 m²

Structure

Steel Structure, RC