Gallery The Hill

Back to list

Gallery The Hill

갤러리 더 힐

White Crystal
한남동 주거단지의 커뮤니티시설중의 하나인 근린생활시설건축을 대지적 지형으로 치환하는 작업으로 더힐갤러리를 제안한다. 서울에서 아파트 근린생활시설은 주거시설에 비해서 디자인에 대한 비중을 주지 않는 주변의 건축으로 치부되고 있다. 우리는 이번 프로젝트를 통하여 이 주변적 건축을 새로운 커뮤니티 프로그램적 적절성의 역할을 복원하는 시도로 삼고자 한다. 대규모 주거단지를 구성하면서 기존의 지형의 파괴로 만들어진 자연적 단절을 새로운 지형의 맵을 이용하여 환원하는 과정을 가진다. 자연을 연결하는 인공산과 같은 도시적 역할을 구성한다. 기존의 더힐 아파트단지와는 확연하게 구분되는 별종의 아웃라이어(outlier)와 같은 존재이며 대지의 형상을 삼각형의 조합으로 이루어진 추상적인 스킨으로 변환시킨다. 크리스토의 작업과 같이 기존의 건물을 새로운 막으로 덮어내고 새롭게 탄생시키는 일련의 대지예술과 같은 방식을 개입하였다. 쭈굴쭈굴한 힌색막을 기하학적인 건축어휘로 변환시켜 크리스탈과 같은 공간을 내외부에 완성한다. 랜드스캐이프이며 빛의 산으로서의 랜드마크가 된다. 경사를 따라서 올라가는 대지의 프래임은 축제와 이벤트를 수용하는 다양한 프로그램의 장치이며 내외부의 이중막으로 작용하여 풍경과 환경을 제어하는 중간 매개체의 공간을 구성한다.
중간매개체적 스킨은 내부의 기능과 프로그램에 따라서 변화되는 반투과 형식의 변화를 구성한다. 경사스킨형식과 외부프래임 스킨부분의 적절한 조합에 의해서 다이나믹한 빛의 산을 구성한다. 에코데크를 포함한 중간 중간 보이드 되어있는 이벤트 조경과 같은 부분의 인공의 산의 자연적 조경부분으로 구성된다. 한남동 주거단지와 도시를 연결하는 관문이자 연결고리로서의 센터 기능도 수용한다. 도시로 접근하는 게이트웨이로서 도시 연결체로서의 문화센터를 구성한다. 커뮤니티 관망대와 같은 역할과 한남동 주거단지의 메모리를 기록하는 문화비전데크로서의 역할을 제공한다.

건축의 다양한 프로그램을 덮고 있는 인공의 스킨의 시스템은 다양한 건축의 기능과 프로그램에 따라서 다르게 작용하는 환경조절 시스템을 가진다. 이중의 지붕과 같은 역할을 통하여 빛환경을 제어하는 부분과 지붕보이드를 통한 바람길을 구성하는 공기적 친환경의 부분, 솔라시스템, 솔라루버등을 이용한 제2의 에너지 시스템, 우수집약과 이용을 통한 친환경적 수공간을 만드는 등.... 다양한 친환경적인 시스템을 구성하는 인공산의 개념을 적용한다. 인공데크로서의 야외활동과 산책과 야외 리테일 갤러리...등의 다양한 이벤트를 수용하는 랜드스캐이프적 시스템, 건축의 루프층과 새로운 지붕과 같은 부분의 옥상조경, 옥상 휴식, 옥상이벤트...등을 수용하는 친환경 zone, 인공데크에서 다양한 이벤트 - 야외공연, 이벤트 숲, 이벤트가든... 등을 포함한 자연적 보이드 공간을 구성하는 친환경적인 시스템을 구성한다.

내부공간은 외부적 프래임을 보이드화 시킨 초현실적인 공간을 구성하려 하였다. 외피의 펀칭율의 차이에 의해 발생하는 빛의 밀도와 겹치며 편집증적인 프래임의 천정, 벽, 바닥에 이르는 연속과 겹침을 통해서 들뢰즈적 창조의 공간을 실현한다.

건축

장윤규, 신창훈, 김경태

디자이너

심재현, 최영은, 안보영, 양기란

장소

서울시 용산구 한남동 810번지내

건축면적

485.076 m²

연면적

2,730.31 m²

클라이언트

김상은_한스자람(주)

구조

철근 콘크리트조

Gallery The Hill

Crystal Mountain
We suggest The Hill Gallery, a community facility in the housing district at Hannam-dong, by replacing the neighborhood facility to the topography. The neighborhood facility is considered a subordinate architecture which doesn't care much about its design. Our aim is to restore the role of this subordinate building as the local community program.

In the process of composing a large scale housing block, severance of nature which happened as a result of topographic destruction is reverted using a new topographic map. It acts like an artificial mountain connecting nature and the urban. The shape of the site is converted to an abstract skin consisted of a triangular pattern. It becomes the landscape and a land mark as a light mountain. The frame of the site rising along the slope accommodates festivals and events. A half transparent skin is suggested which changes according to the change of the inner programs and the functions. Leaning skin and the outdoor frame consist of the dynamic lighting mountain. The landscape, locating partial void including an eco deck, is a green space in the artificial mountain. It also plays a role of a gate and a link between the city and housing. As an urban connection approaching the city, it provides cultural space for example, a cultural vision deck, recording the memory of Hannam housing and being the observatory for the community.

The artificial skin system holding various architectural programs holds an environmental system which acts differently with various architectural functions and program change. The artificial mountain adopts many eco friendly systems. The light condition is managed by the double skinned roof, and the void on the roof for the natural wind path helps air conditioning. The alternative energy is collected by solar louver, and rain drops are saved for the water space. The landscape system uses the outdoor deck and the retail gallery accommodates various events. The eco roof provides resting and events and the void space with the stage, the forest and the garden provide an eco friendly environment to the residences.

Architects

Jang Yoon Gyoo, Shin Chang Hoon, Kim Kyeong Tae

Designer

Sim Jehyun, Choi Young Eun, Ahn Bo Young, Yang Ki Ran

Location

810, Hannam-dong, Yongsan-gu, Seoul, Korea

Building Area

485.076 m²

Total Floor Area

2,730.31 m²

Client

Kim Sang Woon_Hansjaram Corporation

Structure

RC Structure